ELEMENTI ENERGETSKE UČINKOVITOSTI

Loading
loading..
DSC_0209

ELEMENTI ENERGETSKE UČINKOVITOSTI

travanj 27, 2016
romanski
No Comments

Elementi energetske učinkovitosti

Predviđeno je korištenje prirodne (pasivne) ventilacije, sunčeve energije za rasvjetu i električnu energiju, obnovljive energije za grijanje i hlađenje, sakupljanje kišnice za zalijevanje.

Predviđeno je korištenje održivih sustava za ventilaciju, grijanje i hlađenje, te električnu energiju.

Ventilacija svih stambenih prostorija Zelenog doma predviđena je prirodna, putem „ventilacijskih dimnjaka“ sa mogućnošću kondicioniranja zraka prema potrebi. Na taj način najmanje 50% vremena godišnje ventilacija će se provoditi bez ikakvog utroška energije, prirodnim putem. U ostatku godine moguće je kondicionirati zrak za ventiliranje, te na taj način održati najpovoljnije uvjete korištenja.

1

Grijanje i hlađenje, te priprema tople sanitarne vode Zelenog doma predviđa se putem toplinske pumpe sa površinskim kolektorima u zelenim površinama ili zračnim izmjenjivačem (ovisno o lokaciji). Na taj način zadovoljava se 100% potreba za grijanjem, hlađenjem i sanitarnom toplom vodom, dok se kao rezervni sustav za grijanje izvodi zatvoreni kamin kao eventualna ispomoć i osiguranje.

Potrebe za električnom energijom toplinske pumpe zadovoljavaju se foto naponskim panelima (PV paneli), dok se razlika proizvedene električne energije koristi za potrebe rasvjete i ostalih kućnih potrošača, a višak se predaje u mrežu ili pohranjuje u baterije. Rasvjeta se izvodi isključivo kao LED rasvjeta, dok su svi potrošači visoko učinkovitog energetskog razreda (A+++).

Navedenim rješenjima bitno se smanjuje emisija CO2 , te su ostvareni preduvjeti za energetski neovisan sustav.

Layout mode
Predefined Skins
Custom Colors
Choose your skin color
Patterns Background
Images Background